zegary 1,1 a 601
Moderator: Golab
zegary 1,1 a 601
Czy wiecie moze jakie beda skutki wstawienia predkosciomierza od 601 do 1,1 ?
Czy licznik bedzie klamal? czy trzeba go przeskalowac? co trzeba zrobic zeby pokazywal prawidlowo predkosc?
Czy licznik bedzie klamal? czy trzeba go przeskalowac? co trzeba zrobic zeby pokazywal prawidlowo predkosc?
będzie kłamał... ja mam puszkę od 601 ale bebechy od 1,1 bo nic z tym nie zrobisz
no chyba że obliczysz jakie jest przekłamanie i przeskalujesz sobie tarczkę ale z tego co kiedyś rozmawiałem z J. to na początku skali odstęp między dziesiątaki km (czyli np między 20 a 30km/h) będzie na tarcze wynosił około 0,5cm a dalej (np między 100 a 110km/h) może być 2cm bo różnica narasta liniowo czy coś (J. lub inny techniczny umysł pewnie to lepiej wytłumaczy
)
jak będziesz w Niedzielę na spocie to Tobie pokażę jak to wygląda ale jak porównasz jedną z drugą tarczą to zobaczysz że zero chyba w 601 jest niżej więc jeśli nakleisz chamsko tarczkę 1,1 i nawet zgodzisz punkty zero to cyferki będziesz miał przekręcone... musisz po prostu przekręcić w osi wskazówki wskazania z tarczy 1,1 do wskazań tarczy 601 tak aby się zera zgadzały i wtedy dorobić poziomo cyferki - brzmi zagmatwanie ale jak się za to zabierzesz to zobaczysz o co chodzi
skoro i tak musisz zrobić nową tarczę to sobie bez problemu poradzisz