Tylne zawieszenie

Moderator: Golab

pawelcho

Tylne zawieszenie

Post autor: pawelcho »

Witam wszystkich :-)

Mam pewnie kłopot i proszę o pomoc.

Mam traba 1.1 w wersji kombi w którym to mam metaliczne stuki w tylnym zawieszeniu.
Koła wizualnie stoją w pozycji V (wystają u góry po za rant błotnika a u dołu chowają się do środka). Zostały wymienione wszystkie gumy na wahaczach i założone są nowe amortyzatory z motirexu.

Na warsztacie powiedziano że przyczyna może leżeć po stronie sprężyn (np że są nie oryginalne)

Zastanawiam się co zrobić aby moje autko zachowywało sie normalnie i żeby czerpać przyjemność z jazdy bez dziwnych stuków.

Czy jest różnica miedzy sprężynami od universala a sedana ?

Pozdrawiam Paweł
1.1 universal '91
Michas

Post autor: Michas »

trzeba przerobic na amorki od poloneza koła stana normalnie i bedzie twardszy tzn lepiej trzyał sie drogi na zakretach :mrgreen:
Awatar użytkownika
J.J.
Kontakt:

Post autor: J.J. »

pawelcho pisze:Czy jest różnica miedzy sprężynami od universala a sedana ?

Kombi są twardsze.
JaJer

Re: Tylne zawieszenie

Post autor: JaJer »

pawelcho pisze:Witam wszystkich :-)

Mam pewnie kłopot i proszę o pomoc.

Mam traba 1.1 w wersji kombi w którym to mam metaliczne stuki w tylnym zawieszeniu.
Koła wizualnie stoją w pozycji V (wystają u góry po za rant błotnika a u dołu chowają się do środka). Zostały wymienione wszystkie gumy na wahaczach i założone są nowe amortyzatory z motirexu ..........

Zawieszenie tylne wymaga obejrzenia, sprawdź dokręcenie wahaczy i prawidłowe zamontowanie sprężyn. Sprawdź amortyzatory. Mogą być wybite poduszki amortyzatorów.
Może być tak, że zaczyna urywać się dzwon wahacza i stąd stuki, trzaski. Lecz bądź dobrej myśli bo wirtualnie trudno stwiedzić co się dzieje.
Awatar użytkownika
PeQ200

Post autor: PeQ200 »

Sprężyny od kombika są też krótsze niż w sedanie. A czy to aby na pewno wina zawieszenia? Odkręć bęben i zajrzyj do środka. Może tam coś się dzieje ;)
JaJer

Post autor: JaJer »

Ja myślę że stukać może tylna kanapa, zamek drzwi, układ wydechowy i wiele innych rzeczy. Trzeba dokładnie zajrzeć we wszystkie miejsca. Wirtualnie trudno stwierdzić.
Awatar użytkownika
mariusz_k90

Post autor: mariusz_k90 »

ja miałem metaliczny dzwięk na dołach. zerknij do hebli.
Awatar użytkownika
elptakusa

Post autor: elptakusa »

Hej, czy jakieś amory od czegoś innego niż trucka pasują do traba? Myślałem o jakiś golfowych tylko pojęcia nie mam czy wejdą.
przemas601

Post autor: przemas601 »

Tak przednie od zwykłego poloneza,tylko są krótsze o kilka centów.