Falt dach/roll dach
Moderator: Golab
Falt dach/roll dach
Witam
Temat może leży troszkę daleko od kwestii trabanta, ale pomyslałem, że może ktoś z Was miał do czynienia z takową przeróbką autka.
Zatem. Mam zamiar założyc do swojej nyski primery (kombi) roll dach.
Czy ktoś z was się juz za to zabierał?
Na allegro można kupić dachy np. od Twingo albo Vw polo. Ceny wachają się od 250 (ręcznie otwierany z twingo) do 1000 (elektryczny z polówki).
tutaj fotka dachu:
http://i.auto-bild.de/ir_img/59617507_8740fccdb5.jpg
Wiecie jak się do tego zabrać?
Blacharz, czy własnoręcznie?
Jak uszczelnić?
Wszelkie uwagi mile widziane.
Pozdrawiam.
P.S.
http://szyberdachy.webasto.pl/ tutaj macie filmik na stronce webasto jak montują takowy dach do skody.
Z tym że dach firmy webasto kosztuje 3500 ziko, także na starcie odpada
Temat może leży troszkę daleko od kwestii trabanta, ale pomyslałem, że może ktoś z Was miał do czynienia z takową przeróbką autka.
Zatem. Mam zamiar założyc do swojej nyski primery (kombi) roll dach.
Czy ktoś z was się juz za to zabierał?
Na allegro można kupić dachy np. od Twingo albo Vw polo. Ceny wachają się od 250 (ręcznie otwierany z twingo) do 1000 (elektryczny z polówki).
tutaj fotka dachu:
http://i.auto-bild.de/ir_img/59617507_8740fccdb5.jpg
Wiecie jak się do tego zabrać?
Blacharz, czy własnoręcznie?
Jak uszczelnić?
Wszelkie uwagi mile widziane.
Pozdrawiam.
P.S.
http://szyberdachy.webasto.pl/ tutaj macie filmik na stronce webasto jak montują takowy dach do skody.
Z tym że dach firmy webasto kosztuje 3500 ziko, także na starcie odpada
-
przemas601
co do sylikonu...dziś w nysie wymieniałem szybe karoseryjną, bo jakiś pajac mi wytłukł i nie miał tyle odwagi, aby mi się tym pochwalić, a że szyba droga bo 460 ziko, to musiałem szukać na allegro tańszej (allegro- zaoszczędziłem ponad trzy stówy
) , a dziure czymś zastąpić. Padło na czarną plexi, którą wkleiłem na sylikon szklarski....
(przy ściąganiu plexi i resztek sylikonu to szklarz się troszkę ponaprzeklinał, ale nic) no i w każdym bądź razie nie było widać najmniejszych śladów korozyjnej działalności sylikonu na auto...
A wracając do tematu....
W szybrach są kanaliki ..nie we wszystkich, bo część aut zawiera kanaliki w konstrukcji dachu.
A w daszkach brezentowych się z tym jeszcze nie spotkalem..... no chyba, że rozsuwany dach z Merca A-klasy ...swoją drogą do wyrwania za 150 złotych
i nie z brezentu, tylko panele plastikowe się na siebie nasuwają.
A jeśli mowa o daszkach z Twingo, bądź tych uniwersalnych z webasto, to nie zauważyłem tych kanalików.
Coś umknęło mojej uwadze???
Wole się lepiej na starcie porządnie doinformować w temacie, niż kwiczeć i zastanawiać się co począć, gdy będe miał w dachu wyciętą sporą dziure.... a to mój codzienny dupowóz, także wolałbym to solidnie zrobić
[ Dodano: 2011-04-27, 01:52 ]
A co do sylikonu, to przed skręceniem możnaby zrobić poduszke z sylikonu, i montować na zaschniętym już....tak jak się to przy umywalkach robi....
Natym filmiku webasto naklejają takie gumowe taśmy na blache przed montażem...można coś takiego np. w castoramie wyrwać????
(przy ściąganiu plexi i resztek sylikonu to szklarz się troszkę ponaprzeklinał, ale nic) no i w każdym bądź razie nie było widać najmniejszych śladów korozyjnej działalności sylikonu na auto...
A wracając do tematu....
W szybrach są kanaliki ..nie we wszystkich, bo część aut zawiera kanaliki w konstrukcji dachu.
A w daszkach brezentowych się z tym jeszcze nie spotkalem..... no chyba, że rozsuwany dach z Merca A-klasy ...swoją drogą do wyrwania za 150 złotych
A jeśli mowa o daszkach z Twingo, bądź tych uniwersalnych z webasto, to nie zauważyłem tych kanalików.
Coś umknęło mojej uwadze???
Wole się lepiej na starcie porządnie doinformować w temacie, niż kwiczeć i zastanawiać się co począć, gdy będe miał w dachu wyciętą sporą dziure.... a to mój codzienny dupowóz, także wolałbym to solidnie zrobić
[ Dodano: 2011-04-27, 01:52 ]
A co do sylikonu, to przed skręceniem możnaby zrobić poduszke z sylikonu, i montować na zaschniętym już....tak jak się to przy umywalkach robi....
Natym filmiku webasto naklejają takie gumowe taśmy na blache przed montażem...można coś takiego np. w castoramie wyrwać????
-
przemas601
Dach w twingo nie ma rynienek,ani systemu odprowadzania wody. Falldach jest nakładany na blachę dachu i ma swoją uszczelkę. Wycinasz otwór w dachu i montujesz falldach.Silikon octowy zjada blachę,aż miło. Trzeba używać uszczelniaczy poliuretanowych,sikaflex,albo klej do szyb. Jest jeden minus tych klei,trzymają jak cholera i jest potem kłopot z demontażem.
Odprowadzania wody ma napewno dach z merca a-klasy... dookoła rynienka i 4 wyjścia na wężyki.....
Jak byłem zakładać w aucie szybe to babka miała tam taki sylikon do szyb samochodowych.... z tego co pamiętam, to własnie poliuretanowy on był. Sądze że taki się nada do tego??
A demontaż takiego elementu to już tylko nóz do tapet i struna od gitary i tylko uważać na lakier ;p....
P.S. Zmiana opcji....daszek będzie taki:
http://allegro.pl/dach-panorama-renault ... 74794.html
Mocowanie dachu jest identyczne jak w tym brezentowym daszku Twingo, także większych problemów raczej nie powinno być. Pozatym jest on elektryczny
Jak byłem zakładać w aucie szybe to babka miała tam taki sylikon do szyb samochodowych.... z tego co pamiętam, to własnie poliuretanowy on był. Sądze że taki się nada do tego??
A demontaż takiego elementu to już tylko nóz do tapet i struna od gitary i tylko uważać na lakier ;p....
P.S. Zmiana opcji....daszek będzie taki:
http://allegro.pl/dach-panorama-renault ... 74794.html
Mocowanie dachu jest identyczne jak w tym brezentowym daszku Twingo, także większych problemów raczej nie powinno być. Pozatym jest on elektryczny
136x85cm.... Montowane jest jak rolldach. Na forum mini (w mini też wstawiają rolldachy) znalazłem jakiś link do angielskiej stronki gdzie jest pełno zdjęć, instrukcji z montażu i wielu rożnych innych rzeczy dotyczących rolldachów ;p....
koko... pytasz o wymiary, to ja prosze, żebyście mi tego nie zwineli tylko za allegro,
bo dopiero po wypłacie bd mógł sobie pozwolić na tą atrakcje, a wiem że innego szklanego za te pieniądze nie dostane

koko... pytasz o wymiary, to ja prosze, żebyście mi tego nie zwineli tylko za allegro,
tyle, że nagromadziłem jakies strony odnosnie tego tematu i musze na starym kompie poszperac...generalnie temat olałem, jak sie okazało, ze dach na który sie napalałem z citroena berlingo jest za szeroki... bo twingo to skąpy by był...ale polecam, bo juz wiele aut z tym widziałem i nie cieknie i jest gites, a wstawianie proste ;p