[601] przepływomierz paliwa... |
Autor |
Wiadomość |
Tasiemiec
Wiek: 37 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 456 Skąd: Sopot/Gdańsk
|
Wysłany: 2010-03-10, 23:26 [601] przepływomierz paliwa...
|
|
|
znalazłem ostatni za szybka wizytówke jakiegoś dziadka ktory prosil o kontakt. zadzwonielem i mial kolej na proźbę zeby znaleźć schemat montowania przeływomierza paliwa...
i w tym spraw ktoś coś ma?? |
_________________ Teraz są dwie Fajne zagłady...:) |
|
|
|
|
billbo-luke
|
Wysłany: 2010-03-11, 00:32
|
|
|
Ekonomizer w desce mam od zawsze, ale przepływomierz do niego zdobyłem niedawno. Będę układ paliwowy niebawem składał, więc też chętnie bym się dowiedział jak i w którym miejscu go zamontować i jak podłączyć kable. Może ktoś by chociaż fotę wrzucił.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Piotrek
Wiek: 35 Dołączył: 05 Paź 2009 Posty: 47 Skąd: Olsztyn/Gdańsk
|
Wysłany: 2010-03-11, 07:14
|
|
|
Fotki w tej chwili nie mam, ale u mnie przepływomierz znajduje się na dole obok gaźnika przypięty między nadkolem a kierunkowskazem. Do niego wężyk z kranika i do wylotu gaźnik. czyli przeróbka nieduza. Chociarz ekonomizer to tylko bajer, i tak trabi swoje weźmie a po jakims czasie robi sie denerwujace jak przygazowujesz i patrzysz jak Ci paliwo ucieka :) |
|
|
|
|
Kris
Pomógł: 1 raz Wiek: 39 Dołączył: 31 Sty 2007 Posty: 2075 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 2010-03-11, 08:48
|
|
|
u mnie chyba było zaraz przy nadkolu, więc można to chyba praktycznie wrzucić gdzie wygodniej ;) |
|
|
|
|
dejmien
Wiek: 37 Dołączył: 12 Lut 2008 Posty: 464 Skąd: Elbląg / Gdańsk
|
Wysłany: 2010-03-11, 10:33
|
|
|
ale w tamtym miejscu akurat ma ładne mocowanie przygotowane, zrobiłbym fotkę, ale zakleiłem swojego bo mi się woda dostawała na płytkę przez pękniętą gumę w czasie mocnych deszczy i przekłamywał, a teraz nie będę rozklejał
jedne czym mogę wspomóc to mam wtyczkę (tą która jest na ekonomizerze na kablach z opisanymi kolorami kabli) jeśli to komuś w czymś pomoże:
eko1.jpg R - czerwony, BR - brązowy, BL - czarny |
|
Plik ściągnięto 184 raz(y) 116,66 KB |
eko2.jpg G - zielony, BR - brązowy |
|
Plik ściągnięto 186 raz(y) 112,75 KB |
|
|
|
|
|
billbo-luke
|
Wysłany: 2010-03-11, 13:43
|
|
|
Piotrek - mnie chyba jednak bardziej denerwuje, że mam na desce wężyk kolorowych lampek i żadna z nich nie działa
Dzięki Panowie za podpowiedzi. Miejsce na nadkolu niedaleko kierunkowskazu wydaje się faktycznie idealne. Popróbuję z przewodami - zobaczymy |
|
|
|
|
dejmien
|
Wysłany: 2010-03-11, 19:28
|
|
|
jak mi ktoś zrobi zdjęcie płytki przepływomierza to mogę spróbować coś podpowiedzieć
(najlepiej obie strony płytki), o ile znajdę swój zapasowy ekonomizer, żeby zobaczyć jaki sygnał idzie na jaki kabel |
|
|
|
|
billbo-luke
|
Wysłany: 2010-03-11, 22:27
|
|
|
No to do dzieła:
Płytka od dołu - czerwony i niebieski idą do przepływomierza (do wyrnika):
Od góry - biały, brązowy i zielony wychodzą z obudowy (zakończone są stykami w gumowych osłonach):
No i kostka na końcu przewodów biegnących od ekonomizera:
Zdjęcia na szybko z komóry, mam nadzieję, że wystarczą.
Tak na prawdę, po obejrzeniu płytki zacząłem się zastanawiać czy w ogóle coś z niej ocalało - była chyba kiedyś nieźle zalana i nie wiem czy nie jest pojarana. Trzeba by pomierzyć.
dejmien - czy dobrze pamiętam, że jesteś taki mądry i skonstruowałeś kiedyś z ekonomizera obrotomierz? Szczerze - wolałbym mieć takie cudo - może chciałbyś się podjąć skonstruowania jeszcze jednego takowego ekstra (oczywiście nie za darmo) |
|
|
|
|
dejmien
|
Wysłany: 2010-03-12, 10:03
|
|
|
po pierwsze polecam wyczyścić płytkę denaturatem a tam gdzie jest rdza podgrzać lutownicą, wyczyścić starą cynę i przylutować nową, a jeśli nóżka elementu zardzewiała to wymienić - to jest układ analogowy czuły na napięcia, więc taka rdza na polu może wpływać na wartość wskazań
kable masz chyba fabrycznie przylutowane, więc wtyczka powinna chyba pasować i wystarczy podłączyć do wskaźnika?
billbo-luke napisał/a: |
dejmien - czy dobrze pamiętam, że jesteś taki mądry i skonstruowałeś kiedyś z ekonomizera obrotomierz? Szczerze - wolałbym mieć takie cudo - może chciałbyś się podjąć skonstruowania jeszcze jednego takowego ekstra (oczywiście nie za darmo) |
tak, to prawda, nie tyle z ekonomizera, co zrobiłem od zera i wsadziłem w puszkę od ekonomizera
od dawna szukam wolnej chwili, żeby wprowadzić drobne poprawki w projekcie i wykonać serię kilkunastu sztuk (bo paru chętnych by się znalazło), koszt samych części to minimum 20-30zł |
|
|
|
|
billbo-luke
|
Wysłany: 2010-03-12, 18:51
|
|
|
Właśnie, znalazłem Twój projekt w dziale "My", świetna sprawa. Pobawię się ze swoim - zobaczymy czy zagada |
|
|
|
|
|